Palvelut

Palveluhinnasto

Itsehoito

Valintaosastoltamme löytyvät itsehoidossa käytettävät lääkkeet käyttötarkoituksen mukaan. Henkilökunta auttaa sopivan tuotteen valitsemisessa ja oikean käytön ohjaamisessa sekä ohjaa tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Mikäli halumaanne tuotetta ei löydy valikoimastamme, se on yleensä mahdollista tilata jo seuraavaksi päiväksi.

Kosmetiikka

Apteekista saat apua ja neuvoja ihonhoitotuotteiden ja apteekkikosmetiikan yksilöllisissä valinnoissa. Tervetuloa tutustumaan laadukkaisiin, tieteellisesti tutkittuihin merkkituotteisiin, joita saat vain apteekeista. Tuotevalikoimastamme löytyviä apteekkikosmetiikkasarjoja ovat mm. Vichy, Avene, Aco, Favora ja La Roche-Posay. Lue lisää täältä.

Reseptien toimittaminen

Reseptejä toimitamme kolmesta palvelupisteestä. Henkilökuntamme antaa tietoa lääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Me kerromme apteekissa, jos reseptilääke voidaan apteekissa vaihtaa edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen. Vaihdon edellytys on, että lääke kuuluu vaihdettavien lääkkeiden luetteloon eikä lääkäri tai asiakas itse kiellä vaihtoa. Halutessasi voimme tulostaa yhteenvedon sähköisistä resepteistäsi lääketoimituksen yhteydessä.

Reseptilääkkeiden toimittamisen yhteydessä tarkistamme automaattisesti mahdolliset lääkkeiden yhteisvaikutukset ja päällekkäisen lääkityksen. Tämä edellyttää ostosten keskittämistä Porokylän apteekkiin.

Reseptien uusiminen

Sähköisten reseptien uusimista voi pyytää apteekista käymällä paikan päällä. Uusiminen kestää terveyskeskuksessa noin viikon.

Toisen puolesta asioivalla on oltava sähköisten reseptien uusimiseen lääkkeiden käyttäjän kirjallinen suostumus, jolla hän osoittaa oikeuden lääkkeiden käyttäjän puolesta asioimiseen. Täysi-ikäinen voi katsella Reseptikeskuksessa olevia tietojaan osoitteessa www.kanta.fi. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnisteilla tai sähköisellä henkilökortilla.

Annosjakelu

Apteekissamme on annosjakelupalvelu, jossa lääkkeet toimitetaan annospusseihin koneellisesti jaeltuina kahden viikon välein. Mikäli sinulla tai läheisilläsi on ongelmia lääkkeiden ottamisessa, ota yhteyttä meihin ja kysy lisää henkilökunnaltamme. Palvelu on maksullista.

Lääkityksen tarkistuspalvelu

Lääkityksen tarkistuspalvelussa selvitetään kokonaislääkitys ja tarkistetaan epätarkoituksenmukaiset päällekkäisyydet ja yhteensopimattomuudet. Lisäksi varmistetaan lääkkeiden oikeat ottoajankohdat ja soveltuvuus iäkkäille. Palveluun kuuluu noin puoli tuntia kestävä keskustelu, jossa käsitellään asiakkaan lääkityksen toteutumista asiakkaan tarpeiden mukaan. Asiakas saa tarkistuksesta kirjallisen yhteenvedon. Palvelu on maksullinen.

Lisäksi erityiskoulutuksen suorittanut farmaseuttimme Outi Pulkkinen tekee laajempia lääkityksen arviointeja, joissa otetaan edellisten asioiden lisäksi huomioon mm. lääkityksen tarve ja tarkoituksenmukaisuus.

Kysy lisää arviointipalveluista apteekistamme!

Lääkevalmistus

Lääkkeenvalmistustaito on edelleen osa apteekkien toimintaa. Apteekissamme valmistetaan tarvittaessa esimerkiksi liuoksia ja lääkevoiteita.

Lääkejätteet

Käytöstä poistuneet, tarpeettomat tai esimerkiksi vanhentuneet lääkkeet ovat ongelmajätteitä, jotka voi tuoda apteekkiin hävitettäväksi. Otamme vastaan vain yksityishenkilöiden lääkejätteet ja erikseen läpäisemättömään pakkaukseen pakatut neulat ja ruiskut. Kaikki apteekkiin palautetut lääkejätteet toimitetaan suoraan jätteiden käsittelylaitokseen hävitettäväksi. Apteekki ei ota vastaan muita ongelmajätteitä, kuten kemikaaleja, kosmetiikkaa, paristoja tai elektronisia laitteita.

Apteekkari on vastuussa lääkkeiden laadusta apteekissa. Jos lääkkeet ovat olleet asiakkaan hallussa, ei niitä voi enää myydä uudelleen. Tämän vuoksi käyttämättömiä lääkkeitä ei myöskään hyvitetä asiakkaalle. Käytäntö perustuu lääkelakiin ja viranomaisten apteekeille antamiin ohjeisiin.

Kelakorvaus ja suorakorvaus

Vuoden 2016 alusta lääkekorvausta maksetaan vasta 50 euron alkuomavastuun täyttymisen jälkeen. Alkuomavastuu ei koske alle 18 vuotiaita. Alkuomavastuu kertyy, kun ostetaan reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia valmisteita, ja se voi täyttyä yhdestä tai useammasta lääkeostosta. Lääkeostoista saa Kelakorvauksen heti alkuomavastuun täytyttyä alkuomavastuun ylittävältä osalta.

Peruskorvaus korvaa 40% lääkkeen viitehinnasta. Alempi erityiskorvaus korvaa 65% lääkkeen viitehinnasta. Ylempi erityiskorvaus korvaa 100% lääkkeen viitehinnasta, jolloin asiakas maksaa jokaisesta lääkkeestä vain 4,50 euron omavastuun.

Vuonna 2023 vuosiomavastuun (ns. lääkekatto) suuruus on 592,16 euroa. Vuosiomavastuun täyttymisen jälkeen asiakas maksaa vain 2,50 euroa jokaista Kela-korvattavaa lääkettä kohden ja apteekki laskuttaa Kelalta loppuosan.

Lisätietoa: http://www.kela.fi/laakkeet

Asiakas saa yleensä kelakorvauksen ostamistaan lääkkeistä ja apteekissa esittämällä kelakortin. Apteekki tarkistaa oikeutesi vielä korvaukseen ja alkuomavastuun määrän sähköisesti Kelan suorakorvaustietojen kyselypalvelusta ja se kuuluu osana lääkemääräyksen toimittamiseen. Palvelun kautta apteekki saa ajantasaisen tiedon muun muassa asiakkaalle myönnetyistä korvausoikeuksista, alkuomavastuun tilanteesta sekä vuotuisen omavastuun (lääkekaton) täyttymisestä. Korvauksen edellytys on, että asiakas käyttää lääkettä annostusohjeen mukaisesti ja ostaa lääkettä enintään 3 kuukauden hoitoa vastaavan määrän.

Apteekki tarvitsee luvan suorakorvaustietojen kyselyyn.

Annat luvan

 • esittämällä Kela-korttisi
 • esittämällä vihreätaustaisen eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi
 • suullisesti (varaudu todistamaan henkilöllisyytesi)

Schengen-todistus matkustamista varten

Laadimme tullia varten Schengen-todistustuksen, jolla yksityishenkilön voi osoittaa mukanaan kuljettamiensa huumaavien tai psykotrooppista ainetta sisältävien lääkkeiden tarpeellisuuden matkustaessaan Schengen alueelle. Schengen-sopimuksen piiriin kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Malta ja Sveitsi.

Todistus voidaan antaa lääkettä toimitettaessa tai jälkikäteen siitä apteekista, mistä lääke on toimitettu. Todistus on voimassa 30 vuorokautta matkan alkamispäivästä.

Todistusta hakiessaan asiakkaalla on oltava mukanaan lääkepakkaus, lääkettä koskeva lääkemääräys ja matkustusasiakirja, tavallisesti passi tai henkilökortti, jonka mukaisesti apteekit voivat antaa todistuksen, mutta vain Suomessa vakituisesti asuvalle henkilölle.

Laskutustavat tiliasiakkaille

Asiakas voi halutessaan ryhtyä apteekin tiliasiakkaaksi, jolloin sekä resepti että itsehoito-ostot kirjautuvat apteekissa asiakkaan tilille. Laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa.

 • Suoramaksussa pankki hoitaa laskun ja suoramaksuilmoitus tulee asiakkaalle postitse.
 • E-lasku menee asiakkaan verkkopankkiin, josta asiakas hoitaa laskun maksun itse.
 • Paperilasku lähetetään postitse asiakkaalle ja asiakas hoitaa laskun maksun itse.

Työpaikkakassat

Apteekissamme on sopimukset mm. seuraavien sairauskassojen ja vakuutuskassojen kanssa:

 • Sairauskassa Laiva
 • Repolan toimihenkilöiden sairauskassa
 • Vakuutuskassa Enerkemi
 • Tradekan sairauskassa
 • L&T- sairauskassa
 • Koneen toimihenkilöt ja työntekijät
 • Karhulan sairauskassa
 • Tihisenniemen sairauskassa
 • Tampereen kaupunkikonsernin vakuutuskassa

Vakuutusyhtiöt

 • IF
 • Pohjola/Terveysturva
 • Suomi-yhtiöt/ Pohjola

Työtapaturman hoitoon tarvittavat lääkkeet saat veloituksetta mukaasi, jos asiakkaalla on maksusitoumus vakuutusyhtiöltä. Maksusitoumuksen saamista työtapaturman tai ammattitaudin hoitamiseksi määrätyille lääkkeille kannattaa tiedustella asiaa hoitavasta vakuutusyhtiöstä.

Asiakaslehti

Apteekissa on jakelussa ilmainen Terveydeksi-asiakaslehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehdessä on tietoa terveyden edistämisestä, sairauksien hoidoista ja ennaltaehkäisystä.